2017 ДОКУМЕНТИ

Керівний склад футбольних команд - учасників

відкритого чемпіонату Лановецького району 2017 року

Заявочний аркуш

 

21 лютого 2017 року в Тернополі відбулася установча конференція громадської спілки “Федерація футболу Тернопільської області”.

Її ініціювали представники районних та міських федерацій, футбольних клубів, спортивних організацій. Ця структура перебирає на себе функції організації футбольного процесу на Тернопіллі після того, як виконком ФФУ зафіксував численні порушення та призупинив членство Тернопільської федерації футболу і її керівника Володимира Мариновського. Новим керівником футбольної спільноти регіону обрано народного депутата України Тараса Юрика. Про те, які зміни чекають тернопільський футбол, розповів голова Федерації футболу Тернопільської області Тарас Юрик.

На Тернопіллі буде дитячо-юнацька футбольна ліга

— На даний момент Тернопільська область займає одне з останніх місць серед усіх регіонів за показником популярності уроків футболу серед дітей та юнацтва. Як можна змінити цю ситуацію на краще?

— Розвиток дитячо-юнацького футболу стане пріоритетним напрямком роботи нової футбольної федерації області. На жаль, попередня команда приділяла цьому питанню недостатньо уваги, хоча тільки функціонування добре розвинутої дитячо-юнацької футбольної школи може стати якісною базою для формування успішних професійних команд. І тут нам доведеться починати фактично з нуля – зі створення при обласній федерації комітету дитячо-
юнацького футболу. Адже, як виявилося, в структурі визнаної нелегітимною ТОФФ такого комітету, як і інших комітетів, не було взагалі. Ми плануємо невдовзі створити в Тернопільській області дитячо-юнацьку футбольну лігу. На даний момент в Україні такі ліги є лише в третині регіонів. У той же час у нас є позитивний досвід формування такої ліги в Івано-Франківській області, де вже реалізовується низка корисних реформ. Найближчим часом проведемо координаційну нараду за участю керівництва дитячо-юнацьких футбольних шкіл області і домовимося про дату проведення установчої конференції, на якій і буде сформовано ДЮФЛ Тернопільщини. Це буде окрема структура, керівництво якої концентруватиме свої зусилля винятково на підготовці маленьких футболістів. Таким чином ми уникнемо зайвої бюрократії і зможемо більш ефективно використовувати наявний ресурс.

Уся фінансова допомога від ФФУ – дитячо-юнацькому футболу

— До речі, про ресурс. Створення ДЮФЛ потребує додаткових видатків?

— Ми лише почали узгоджувати всі організаційні питання, однак уже можу сказати, що плануємо спрямовувати всю фінансову допомогу, яка надходить від ФФУ регіональним федераціям, а це 50 тисяч гривень, на розвиток дитячо-юнацького футболу та районних федерацій. Сподіваюся також, що нам вдасться залучити до цієї корисної справи представників місцевого бізнесу. Це завдання суттєво спроститься, якщо у Верховній Раді вдасться прийняти вже внесений на розгляд законопроект про меценатство у спорті. Крім того, технічну допомогу зі створення такої організації нам обіцяє надати Федерація футболу України.

Футбольні амбіції Тернополя

— На відміну від деяких інших обласних центрів, Тернопіль наразі не можна назвати одним із футбольних центрів країни. Чи є у вас вже якісь задуми, реалізація яких допоможе підвищити спортивний авторитет міста?

— Так. По-перше, в нашому обласному центрі є чудовий міський стадіон, технічний рівень якого дозволяє приймати матчі високого рівня. Зокрема, в нас вже є попередня домовленість з ФФУ про те, що на цьому стадіоні найближчим часом може відбутися поєдинок за участю нашої молодіжної збірної або юнацьких збірних. Такий захід однозначно додасть футбольного авторитету нашому місту.

По-друге, в нас є попередня домовленість з куратором Національної збірної ветеранів Олегом Собуцьким про проведення в Тернополі матчу за участю цієї команди. Це буде благодійний захід і всі отримані від продажу квитків кошти будуть спрямовані на допомогу дітям-переселенцям. Крім того, хочемо запросити гравців ветеранської збірної провести напередодні благодійного матчу кілька майстер-класів у різних районах області для вихованців наших ДЮСШ. Такі уроки, впевнений, будуть цікаві не тільки нашим юним футболістам, а й їхнім батькам та тренерам.

— І наостанок — про обласний футбольний чемпіонат…

—Часу до початку змагань залишається не так багато, а ще необхідно вирішити цілу низку організаційних питань, бо хочемо забезпечити проведення чемпіонату Тернопільської області з футболу на якісному рівні. Ми зробимо все, щоб чемпіонат відбувся вчасно і щоб у ньому взяли участь усі заявлені команди.

Джерело: НОВА Тернопільська газета

 

Конфліктна ситуація, яка триває у футболі Тернопільщини від торішньої осені, минулого тижня, здається, сягнула апогею. І втручання Федерації футболу України, яка апріорі мала би стати третейським суддею, на жаль, тільки роздмухує полум’я.

Усе, нагадаю, через виборчі пристрасті. Перед призначеною на 17 січня цього року восьмою звітно-виборною конференцією Тернопільської обласної федерації футболу переважна більшість її колективних членів знову висунула на посаду голови Володимира Мариновського. Іншого претендента, народного депутата України Тараса Юрика це не задовольнило, його звернення до Федерації футболу України стало причиною перевірок комісією керівного органу вітчизняного футболу неприбуткової громадської організації прихильників гри мільйонів нашої області.

Суттєвих порушень у господарській і фінансовій діяльності ревізори не знайшли, однак перенесення конференції все ж домоглися. З десяток районних федерацій, виявляється, обрали делегатів не на своїх конференціях, а на засіданнях виконавчих комітетів. В обласній федерації, за запевненнями Володимира Мариновського, до зауважень прислухалися, перенісши звітно-виборний форум на 29 квітня. Нова кампанія з обрання делегатів і висунення колективними членами кандидатів на посаду голови обласної федерації, вочевидь, його конкурента на посаду так само не влаштувала. Адже вже сімнадцять з них знову висловилися за Володимира Мариновського.

І тут з’ясувалося, що думка громадськості може нічого й не значити, коли в іншого кандидата є впливові однодумці в… тій же ФФУ. Яким би дисонансом це не звучало в усе ще демократичній Україні, але минулого понеділка, 20 лютого, виконавчий комітет Федерації футболу України, навіть не зібравшись на засідання та не вислухавши зацікавлених осіб, за допомогою надісланого факсом опитування ухвалив рішення про призупинення членства Тернопільської обласної федерації футболу у Федерації футболу України та членства самого Володимира Мариновського у виконкомі ФФУ.

А вже наступного дня, 21 лютого, на установчих зборах оголосили про створення нової громадської організації «Федерація футболу Тернопільської області», головою якої обрали Тараса Юрика. Останній через електронні засоби масової інформації відразу ж запевнив громадськість у тому, що виборний конфлікт вирішено. Мовляв, виконком ФФУ, взявши до уваги численні порушення в діях керівника іншої громадської організації Володимира Мариновського, визнав Тернопільську обласну федерацію футболу нелегітимною і замість неї вже сформовано нову громадську спілку, яка займатиметься як проведенням чемпіонату області, так і розвитком дитячо-юнацького футболу.

Чи справді це так? Делегати проведеної в четвер, 23 лютого, позачергової конференції Тернопільської обласної федерації футболу одностайно дали негативну відповідь. На щастя, виконком ФФУ не має повноважень виключити обласну федерацію зі своїх членів. І на конгресі Федерації футболу України, призначеному на 14 квітня, вся вітчизняна футбольна громадськість дізнається про свавільне рішення, ухвалене через навмисне перекручення фактів. Посилання на нібито нелегітимність ТОФФ легко спростувати, заглянувши до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Не кажучи про те, що аналогічне покарання взагалі могли застосувати тільки до тих, хто порушив статути ФФУ, УЄФА чи ФІФА. Так само, як і не мали права виводити когось із членів виконкому ФФУ без подання її президента, обмежившись тільки висновком юридичного департаменту.

Одне слово, делегати позачергової конференції Тернопільської обласної федерації футболу надіслали відкритий лист президентові Федерації футболу України Андрієві Павелку, в якому висловили свою позицію та аргументовано спростували безпідставні звинувачення на свою адресу. Проголосували також за подання до судових органів позовної заяви на рішення виконкому Федерації футболу України. До того ж зупинятися на цьому не збираються. На той випадок, коли і на конгресі ФФУ спробують ухвалити незаконне, на їхню думку, рішення, проголосували і за звернення до УЄФА та ФІФА, в якому виклали підтвердженні факти втручання місцевих органів державної влади в діяльність громадської футбольної організації Тернопільщини. А в міжнародних футбольних інституціях до такого, як відомо, ставляться вкрай негативно.

Джерело: газета "Вільне життя"

Минулої суботи 29 квітня, у клубі комбінату «Будіндустрія» відбулася чергова звітно-виборна Конференція громадської спілки «Тернопільська обласна Федерація футболу» ( саме так, відповідно до оновленого законодавства, тепер називається ця організація). Делегати Конференції заслухали звіт голови ТОФФ Володимира Мариновського та контрольно-ревізійної комісії, після чого відбулися вибори голови федерації та інших керівних органів.

 

Два тижні тому Конгрес Федерації футболу України виключив ТОФФ зі свого складу, а її керівника Володимира Мариновського – зі складу виконкому ФФУ. Нині ті рішення оскаржені в суді і на 16 травня планується перше засідання Печерського районного суду м.Києва щодо цієї справи. Та, як би там не було, суботня Конференція засвідчила, що ТОФФ ще зарано нехтувати і скидати з рахунків. На Конференції були присутні 66 делегатів ( по три від кожного колективного члена федерації ) з різних куточків області. У переважній більшості вони – досвідчені футбольні фіхівці та організатори , завдяки яким і розвивається футбол на Тернопіллі.

Делегати заслухали звіти голови федерації та КРК, визнали їх роботу задовільною, після чого приступили до виборів. Одноголосним рішенням делегатів головою ТОФФ обрано Володимира Мариновського. Крім того , обрано трьох перших заступників голови ( ними стали Андрій Яблонський , Андрій Мотика та представник Бережанщини Нестор Колодка), а також трьох заступників – Олега Мамуса , Сергія Лісового ( Тернопільський район) та Руслана Адамовича ( Збаразький район). Обрали делегати також новий склад виконкому (туди увійшли представники практично всіх районних федерацій).

Перенесена через висловлені Федерацією футболу України зауваження більш ніж на три місяці восьма звітно-виборна конференція Тернопільської обласної федерації футболу таки відбулася минулої суботи, 29 квітня. Навіть попри те, що за цей час керівництво всеукраїнської громадської футбольної організації після необгрунтованих звинувачень у незаконній реєстрації вже встигло рішенням проведеного 14 квітня Конгресу вивести її з числа своїх колективних членів.

Шістдесят шість присутніх делегатів восьмої звітно-виборної обласної Конференції, які представляли всіх колективних членів, за винятком Підгаєцької, Підволочиської і Чортківської районних федерацій, — кількість, без сумніву, промовиста. Зайвий раз переконаймося: за роки незалежності нашої держави демократичні устої міцно вкоренилися на Тернопільщині. Ні вмовляння призначити зручного чи то всеукраїнській федерації, чи місцевій партійно-владній еліті керівника обласної федерації, ні погрози покарати за непослух припиненням фінансування або й, узагалі, звільненням з роботи на більшість футбольних активістів не подіяли.

Але заспокоюватися, звісно, аж ніяк не можна. Хоча би через те, що вже після перемоги Революції Гідності нібито демократична влада дозволила собі таке свавілля з боку однієї з найбільш впливових всеукраїнських спортивних громадських організацій. Нема ж нічого простішого, як заглянути до Державного реєстру та переконатися в законності існування Тернопільської обласної федерації футболу. Натомість — повне ігнорування демократичних принципів, позбавлення колишніх своїх колег на уже згаданому конгресі ФФУ навіть права на «останнє слово», ухвалення рішення про виключення неугодного колективного члена і введення замість нього оперативно зареєстрованого нового в закритому для незалежних засобів масової інформації режимі

Про це, після благословення делегатів конференції на чесну і плідну роботу отцем Михайлом Пінягою, і йшлося в звіті голови Тернопільської обласної федерації футболу Володимира Мариновського, у виступах делегатів Владислава Авдєєнка з Тернополя, Нестора Колодки з Бережан, Василя Лопушняка із Заліщиків, Сергія Лісового з Тернопільського району, Володимира Будзінськорго з Гусятина, Михайла Скиби з Кременця, Ярослава Королюка з Теребовлі, Ігоря Яворського і Ігоря Кінаха з обласного центру, гостя Конференції, першого заступника голови Тернопільського обласного відділення Національного олімпійського комітету України Віталія Ігнатенка.

Найпростіше, мабуть (на його ж думку), було голові ревізійної комісії обласної федерації футболу, шанованому професорові Мирославові Остап’юку.

— Після прискіпливих перевірок комісії з Федерації футболу України, — сказав пан Мирослав, — членам нашої ревізійної вже й робити було нічого. Хіба так само переконатися в тому, що жодних порушень у фінансово-господарській діяльності з боку обласної федерації за звітний чотирирічний період не було. Інакше як втручанням провладних політиків у роботу громадської спортивної організації те, що сталося, не назвеш.

На щастя, і про це теж можна зробити висновок після виступів, оптимізму делегати восьмої звітно-виборної конференції не втрачають. Свої права відстоюватимуть у суді загальної юрисдикції, перше засідання якого призначене на 16 травня. Вірять і в майбутнє Тернопільської обласної федерації футболу, новий статут якої затвердили згідно із змінами, що їх вимагає чинне законодавство. Головою Тернопільської обласної федерації футболу знову обрано, причому одноголосно, Володимира Мариновського. Делегати Конференції обрали також заступників голови, членів виконавчого комітету, контрольно-дисциплінарний та апеляційний комітети.

PS. Перед початком роботи Конференції Володимир Мариновський від імені побратимів щиро привітав із днем народження голову Гусятинської районної федерації футболу Володимира Будзінського.